top of page
Ljubljana_-_Annunciation_Church_2.jpg

Župnijski zbor
"P. Hugolin Sattner"

Frančiškanski samostan na Tromostovju

Župnijski zbor "P. Hugolin Sattner" deluje v župniji Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. Združuje kakih 50 pevcev pod vodstvom Matjaža Barba. Na orglah jih spremlja prof. Polona Gantar.

Pipe Organ

Kdo smo

Po prekinitvi, ko župnija nekaj časa ni imela svojega župnijskega zbora, se je jeseni leta 1995 na pobudo takratnega župnika p. Silvina Kranjca začel oblikovati zbor, ki si je pozneje nadel ime ŽPZ p. Hugolina Sattnerja. Hugolin Sattner (1851-1934) je bil duhovnik frančiškan, učitelj, organist, skladatelj. Pri frančiškanih v Ljubljani je živel in ustvarjal od leta 1890 do svoje smrti. Pokopan je na ljubljanskih Žalah. Zapustil je veliko skladb, ki jih cerkveni pevci radi prepevajo.

Na samem začetku nas pevcev ni bilo veliko, niti 20 ne, a imeli smo voljo in smo radi peli. Naš dirigent je že od takrat dr. Matjaž Barbo, organist pa je bil sprva Saša Frelih-Mišo. Začetki so bili težki. A po milosti božji in z vztrajnostjo nas vseh je zbor počasi številčno rasel in tudi napredoval.

Naš Matjaž ima namreč veliko srce, znanje in izredno potrpljenje. Prav zato smo lahko že toliko časa skupaj in tudi v kriznih časih ne obupujemo.

Pomembno leto, ne samo za nas, ampak tudi za župnijo, je bilo leto 1999, ko se je končala obnova orgel. Do takrat je moral zbor namreč stati pri bogoslužju pred glavnim oltarjem. Potem pa smo se lahko končno vrnili na kor. S pridruženim APZ sv. Cecilije smo zapeli na slovesni blagoslovitvi orgel. Izvajali smo Dvořákovo Mašo v D duru, op. 98, Scarlattijev Exultate Deo in Händlovo Alelujo. Na orglah nas je spremljal češki organist Jaroslav Tuma, ki je zaigral tudi nekaj orgelskih improvizacij, da so orgle donele v vsej svoji lepoti in mogočnosti.

Za spomin nam je ostal posnetek slovesnosti na CD plošči.

V letih našega druženja in prepevanja se je nabralo mnogo lepih doživetij, spominov in posnetkov. Mnoge maše za Božič ali Veliko noč in Belo nedeljo so ohranjene na posnetkih. V vseh teh letih so z nami sodelovali in zapeli številni znani solist: Irena Avsenik Nabergoj, Pia Brodnik, Valentina Čuden, Marko Fink, Bernarda Fink, Milena Morača, Tone Habjan, Barbara Jernejčič Fürst, Katja Konvalinka, Nina Kompare Volasko, Matjaž Robavs, Aljaž Slokar, Francka Šenk, Barbara Sorč, Edvard Strah, Barbara Tišler, Juan Vasle, Maja Ceglar, Emanuel Cotman, Martin Sušnik, Elena Dobravec, Gregor Ravnik, Peter Martinčič … Prav gotovo pa to niso vsi.

Prva leta nas je ob večjih praznikih vse do svoje smrti zelo rad spremljal tudi Primož Ramovš.

Še posebej je svečano naše petje za velike praznike, ko z nami polepša bogoslužje tudi orkester z Vero Belič kot koncertno mojstrico.

Veseli smo, da se nam je letos pridružila organistka Polona Gantar. Nasledila je našo dolgoletno organistko Ano Kresal, ki je bila z nami od študentskih let, sedaj pa večino časa posveča svoji družinici. Kadar je potrebno, namše vedno z veseljem priskoči na pomoč.

Radi zapojemo tudi na porokah ali se zberemo za snemanje radijske maše ... Pojemo tudi pri obhajanju različnih jubilejev, kakršen je bil denimo stoletnica kronanja Marije Pomagaj na Brezjah, kjer je v sodelovanju donelo več zborov!

Ko so frančiškani leta 2009 praznovali 800 let Frančiškovega Vodila, smo spet z združenimi frančiškanskimi zbori zapeli tudi na velikem odru Cankarjevega doma.

Pomemben dogodek je bilo snemanje CD plošče, kjer smo skupaj s p. Vidom Lisjakom, ki je bil solist, posneli mnoge bolj ali manj znane Marijine pesmi. Ena od njih, »Dajte mi zlatih strun«, po kateri se plošča tudi imenuje, se pogosto v ozadju vrti na Žalah v trenutkih zadnjega slovesa. Za Radio Slovenija smo posneli tudi Markov in Janezov pasijon.

Dvakrat letno imamo intenzivne vaje: pred Božičem in Veliko nočjo je to eno sobotno dopoldne. Takrat res pridno vadimo in utrjujemo, kar smo na vajah že predelali. Očetje frančiškani nas ob koncu napornega dela nagradijo s kosilom v samostanski obednici. Enkrat letno imamo tudi intenzivne vaje cel vikend v Strunjanu, ki pa so združene tudi z duhovnimi razmišljanji našega župnika p. Pavleta Jakopa.

Tudi naše družabno življenje je zelo pestro in dinamično, saj se veliko družimo tudi v prostem času. Radi hodimo na izlete, skupaj dopustujemo, potujemo po svetu in vmes tudi zapojemo.

Tako smo kot zbor med drugim poromali v Rim, obiskali Budimpešto, Dunaj, Beograd, München, Bruselj, prepotovali Toscano, Koroško, Moravsko, Porabje. Lani smo poromali v Altötting in Passau, letos načrtujemo ogled Češke s Prago. Poleti skupaj počitnikujemo na otoku Unije.

Najbolj nepozabno je bilo v Salzburgu (2009), kjer smo sodelovali v frančiškanski cerkvi pri nedeljski maši. Zapeli smo Sattnerjevo Misso Seraphico in še druge pesmi. V Salzburgu je navada, da pri mašah po številnih cerkvah sodelujejo različni znani in manj znani glasbeniki. Ni pa običaj, da bi po končanem obredu izvajalcem občestvo v cerkvi zaploskalo. Nam pa se je zgodilo prav to! Kako ponosni smo bili, ko so nam tam živeči Slovenci, ki se v Salzburgu glasbeno izobražujejo, razložili, da je to za nas posebna pohvala in priznanje!!! Bila pa je tudi spodbuda, da se pri svojem delu znova trudimo in dajemo vse od sebe.

Zbor ima vaje ob četrtkih zvečer in prepeva ob nedeljah in praznikih. Ker ne prepevamo vsako nedeljo, naša predsednica Andreja Šilc Marinčič že jeseni poskrbi, da imamo narejen urnik za celo leto. Po tem, ko se ogrejemo in upojemo ter nekaj trenutkov namenimo tudi duhovni misli, pokličemo na pomoč tudi našega p. Hugolina Sattnerja, ki je vedno med nami. Pevci smo namreč sami restavrirali in uokvirili staro poškodovano oljno sliko z njegovim portretom in si jo obesili v pevsko sobo.

In ko takole »vajamo« in prepevamo, si dostikrat rečemo, da je naše življenje ena sama pesem!

Alenka Kovačič

9. 9. 2019

Frč Salzburg.jpeg

Program petja na gostovanju pri frančiškanih v Salzburgu leta 2009

Zbor v sliki in zvoku

Posnetek s poročne maše v Piranu, 1. 9. 2018
Church Choir Singers and Music Sheets

Pridružite se zboru

Veselimo se novih pevcev!

Petje v zboru je izvrstna izkušnja, ki bogati vsakogar, ki se mu pridruži, ga povezuje v plemenito poslanstvo z drugimi, veseli navzoče občestvo in slavi dobrega Boga.

bottom of page